Lehed

pühapäev, 16. november 2014

Käisime rabas!

Täname järjekordselt RMK tublit meeskonda, kes meid niivõrd sõbralikult vastu võttis, et meile sood tutvustada!
Külastamiseks sattusime Selli-Sillaotsa õpperajale, millest küll 1km jagu bussiga lõikasime! Matkarada asub Laeva soos, mis jääb Võrtsjärvest kirdesse. http://loodusegakoos.ee/kuhuminna/kaitsealad/alam-pedja-looduskaitseala/1208 


Nagu teada saime siis kunagi väga väga mitmeid aastaid tagasi ulatus Laeva soo aladele veel Võrtsjärv. Seega vahel saime ette kujutada, kuidas kõnniksime läbi järvevee.

Siit sai meie retk alguse, uurime kaarti ja seda, kus asume!
Meie matkajuht
Rajal oli korralik laudtee ning jalutasime seal kenasti hanerivis ringi. Nagu piltidel näha siis seekord saime ilma suhtes bingovõidu. Kõik lapsed olid kohal ja positiivselt meelestatud. Sel korral ei kuulnud vist kordagi enne sõitu kurtmist!



 Läbisime kõik soo etapid - madalsoo, siirdesoo ja raba (ehk kõrgsoo)! Ehk siis võrdluses inimestega - kas tegemist on veel lapsekingades, täiskasvanud või juba vananeva sooga!
Missugune neist etappidest võiks olla sellele pildil?
 Enamus ajast olime küll viisakalt laudteel. Teatavasti läheb 1 mm turba tekitamiseks sool terve aasta aega, seega pole mõtet seda oma tatsamisega rikkuda. Kuid vahepeal lubati meid mätastele esimese külma võetud jõhvikaid mekkima. Need olid jõhvikate kohta ikka väga magusad.
Sealt sündis mõnel idee teha endale jõhvikavett!

Saame kõndimise vahepeal ka targemaks!
Huvitav, kas kummikud ikka peavad vett. Selgus, et mõnel ikka niiväga ei pidanud!


Jõhvikajaht - kes leiab kõige rohkem marju!
 Vahepeal saime kaasa võetud võileibade ja mahlaga torni otsas kere kinnitada. Giid rääkis meile, kuidas tema siin samas soos oli öösel hundimatkal käinud ning keset pilkast ööd väga lähedalt hundi ulgumist kuulnud.

Võileivad, mahl ja mõnedel ka soe tee!
Veel mõned tarkuseterad enne kui metsa kaudu soost bussini matkasime!

Kogu seltskond - 4., 6. ja 7. klass koos!
Lõpuks oli väike tagasisidering, kus siis igaüks andis teada, kas õppis sellest midagi, kas oli parem kui tavaline koolipingis istumine.
Kuna see oli anonüümne, siis ega ma täpselt ei teagi, mida nad vastasid.
Kuid minu jaoks oli see küll üks tore käik. Sai veel pisut enne pimedamat aega Päikeselt D-vitamiini varutud ja lastega koos aega veedetud.
Huvitav oli ka rabataimi just sügisel taga ajada.
Lisaks korjasin ninapidi samblas 8. klassile sammalte ja samblike õppimiseks näidiseid!
Pildi tegi Liisu!
Oli ülimõnus matk!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar